یکی از شایعترین دلایل مراجعه افراد به دندانپزشکی آرامش، ترمیم دندان پوسیده میباشد. هنگامی که در سطح دندان پوسیدگی بوجود آید، دندانپزشک بعد از معاینه اولیه از دندان عکسبرداری میکند تا مشخص شود پوسیدگی تا چه اندازه پیشرفت داشته است. سپس درمان شروع میشود. پر کردن دندان به منظور جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی در سطح دندان و نفوذ پوسیدگی به بافت نرم داخلی دندان یا در اصطلاح هسته دندان انجام میشود.
پوسیدگی دندان چیست؟
در اصطلاح دندانپزشکی، منظور از پوسیدگی دندان از بین رفتن مینای دندان و ورود باکتری به لایههای زیرین به نام عاج دندان میباشد. مینای دندان یکی از سختترین مواد موجود در دندان میباشد و بسیار مقاوم است. اما به دلایل مختلفی ممکن است مینای دندان از بین برود. همانند دندان قروچه، عدم رعایت کامل بهداشت دهان و دندان، ضربه و شکستگی دندان و … همچنین مصرف بیش از اندازه قند و نشاسته، موجب میشود باکتریهای موجود در بزاق دهان اسیدی تولید کنند که باعث از بین رفتن مینای دندان و شروع پوسیدگی دندان میشود.
پوسیدگی دندان هیچ ارتباطی با سن ندارد. در هر سنی ممکن است پوسیدگی رخ دهد. از این رو توصیه میشود همه افراد در سنین مختلف بهداشت دهان و دندان را بطور کامل رعایت کنند و بطور روزانه از مسواک و نخ دندان استفاده نمایند.
برای دریافت خدمات دندانپزشکی با حضور دنداپزشکان متخصص و حرفهای به وب سایت دندانپزشکی آرامش http://arameshdental.com/ مراجعه فرمائید و نوبت خود را رزرو نمائید.
مراحل پر کردن دندان
- تشخیص پوسیدگی: ابتدا دندانپزشک به صورت ظاهری دندانها را معاینه میکند، و تشخیص میدهد که کدام دندانها نیاز به ترمیم دارند. سپس برای بررسی دقیقتر و مشخص شدن میزان پوسیدگی از بیمار میخواهد تا برای عکس برداری از دندانها به مراکز عکسبرداری برود و از تمامی دندانها عکس بگیرد. سپس عکس را برای معاینه دقیقتر و شروع درمان نزد او ببرد.
- تزریق داروی بی حسی: در شروع درمان دندانپزشک اطراف دندان آسیب دیده را بی حس میکند تا بیمار در طول درمان دردی حس نکند. پس از حدود 5 الی 10 دقیقه دندان بطور کامل بی حس خواهد بود.
- برداشتن پوسیدگی: پس از اینکه دندان و لثه بی حس شد، دندانپزشک با استفاده از ابزار مخصوص نقاط پوسیده دندان را تراش میدهد و تمامی نقاط آسیب دندان را از پوسیدگی تمیز میکند. تراش دادن دندان باید با مهارت بالایی انجام شود تا به قسمتهای سالم دندان آسیبی وارد نشود.
- شستشو و بررسی مجدد: پس از اتمام کار تراش دادن و برداشتن پوسیدگیها، دندانپزشک دندان را شستشو میدهد و مجدد تمامی قسمتهای دندان را بررسی میکند تا پوسیدگی در هیچ قسمت دندان باقی نمانده باشد. سپس حفره ایجاد شده در دندان را تمیز میکند تا هیچ باکتری و آلودگی درون حفره وجود نداشته باشد.
- پر کردن دندان: در نهایت دندانپزشک دندان را با استفاده ماده مخصوص پر میکند و قسمت تاج دندان را با ابزار مخصوص شکل میدهد تا همانند دندان شود.
برای پر کردن دندان از مواد مختلفی استفاده میشود که در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
- آمالگام: این ماده از ارزانترین و رایجترین مواد مورد استفاده برای پر کردن دندان میباشد. آمالگام مادهای بسیار سخت و مقاوم است و کار با آن بسیار ساده است. تنها عیب این ماده رنگ تیره آن است که در دهان ظاهر ناخوشایندی ایجاد میکند. آمالگام خاصیت چسبندگی ندارد و برای نگه داشتن آن درون حفره دندان نیاز است تا دندان بیشتر تراشیده شود تا آمالگام به خوبی درون حفره قرار بگیرد و محکم شود. یکی از معایب استفاده از آمالگام همین موضوع تراش بیش از اندازه لازم است، زیرا به دندان آسیب میزند و ممکن است در آینده دندان ترک بخورد و آمالگام کنده شود و ترمیم مجدد یا روکش نیاز باشد.
- رزین کامپوزیت: این ماده سفید رنگ و شبیه رنگ دندان است. این ماده ترکیبی شیمیایی است که برای پر کردن حفره دندان مورد استفاده قرار میگیرد. میزان مقاومت این ماده از آمالگام کمتر است و بعد از 5 الی 10 سال نیاز به ترمیم مجدد خواهد داشت. کامپوزیت در برابر فشار و ضربه ممکن است ترک بخورد و نیاز به تعویض داشته باشد. برای استفاده از کامپوزیت حفره دندان باید کاملا خشک باشد تا کامپوزیت به خوبی به دندان بچسبد. وجود رطوبت مانع از چسبندگی کامپوزیت میشود.
در ترمیم دندان با کامپوزیت نیازی نیست دندان بیش از اندازه تراش بخورد زیرا این ماده با ایجاد واکنش شیمیایی از طریق پرتو نوری آبی رنگ، بطور کامل به دندان میچسبد. کامپوزیت به سفید رنگ است و با گذشت زمان ممکن است به دلیل رنگ مواد غذایی تغییر رنگ دهد. اما مهمترین مزیت استفاده از کامپوزیت دندان این است که ظاهر دندان را شبیه به دندان طبیعی میکند. قیمت پر کردن دندان با کامپوزیت نسبت به آمالگام بیشتر است.
- مواد سرامیکی: این مواد نسبت به کامپوزیت استحکام بیشتری دارند و نسبت به تغییر رنگ مقاومتر هستند. ماندگاری مواد سرامیکی بیش از 10 سال است. اما قیمت پر کردن دندان با مواد سرامیکی بیشتر از مواد کامپوزیتی و آمالگام است.
- گلاس اینومور: از این ماده معمولا برای پر کردن دندانهای شیری کودکان و یا برای پر کردن خط زیر لثه استفاده میشود. این ماده از خود فلوئورید آزاد میکند که از دندان ترمیم شده در برابر پوسیدگی محافظت میکند. این ماده نسبت به کامپوزیت از استحکام کمتری برخوردار است و برای افراد بزرگسال مورد استفاده قرار نمیگیرد.
پس از اینکه دندان با هر یک مواد ذکر شده پر شدند، ممکن است تا مدتی در برابر سرما و گرما حساس شود. تا مدتی پس از ترمیم دندان نبایست غذای خیلی داغ یا خیلی سرد خورده شود زیرا باعث تحریک دندان میشود و همچنین استحکام و ماندگاری ماده پرکننده را کاهش خواهد داد. این حساسیت ممکن است یک هفته الی دو هفته ادامه داشته باشد اما جای هیچ گونه نگرانی نیست. درصورتیکه بیش از دو هفته ادامه پیدا کند میتوانید به دندانپزشک مراجعه کنید و مشکل خود را به او اطلاع دهید.
گاهی وجود یک برآمدگی کوتاه از ماده پرکننده موجب ایجاد درد میشود که در این حالت دندانپزشک با کمی تراش دادن مواد پر کننده مشکل شما را حل خواهد کرد.
گاهی ممکن است فاصلهای بین مواد پر کننده و دندان وجود داشته باشد که باعث میشود باکتری به دندان نفوذ کند و مجدد دندان دچار پوسیدگی شود. در این حالت مواد پر کننده باید به طور کامل تخلیه شود و دندان از هر گونه آلودگی پاک شود و مجدد با مواد پر شود.
برای آشنایی با عصب کشی دندان لطفا اینجـــــا کلیک کنید