نصب روکش ایمپلنت آخرین مرحله کاش ایمپلنت دندان است و روکش در حقیقت تاج دندان است که در ظاهر بسیار شبیه به دندان طبیعی میباشد و با استفاده از مواد سخت و مقاوم ساخته میشود.
زمانی که فردی برای کاشت ایمپلنت به دندانپزشکی آرامش مراجعه میکند، پس از بررسی شرایط بیمار و انجام معاینات لازم، مراحل کاشت آغاز میشود. ابتدا پایه ایمپلنت در داخل استخوان قرار داده میشود و پس از گذشت چند ماه بخش دوم ایمپلنت که اباتمنت نام دارد بر روی پایه ایمپلنت متصل میشود. این بخش رابط میان پایه ایمپلنت و روکش است. پس از آن از ایمپلنت قالب گیری میشود تا روکش نهایی دندان ساخته شود.
فهرست مطالب
Toggleموادی که برای روکش استفاده میشود از جنس سرامیک هستند و با استفاده از چسب مخصوص یا پیچ به اباتمنت متصل میشوند. پایه ایمپلنت در داخل استخوان و زیر بافت لثه قرار میگیرد و تنها روکش دندان دیده میشود. آماده کردن روکش دندان مراحل مختلفی دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.
مراحل آماده سازی روکش ایمپلنت
پس از آن که مراحل کاشت دندان به پایان رسید و پایه ایمپلنت در استخوان محکم شد و اباتمنت نیز بر روی آن نصب شد، نوبت به قالب گیری میرسد. قالب گیری با استفاده از یک خمیر سیلیکونی مخصوص انجام میشود و شکل کلی دندان ایمپلنت شده و فک بالا قالب گیری میشود تا دندان مورد نظر متناسب با شکل دندانهای دیگر ساخته شود.
این مرحله از حساسیت بالایی برخوردار است و باید با دقت بالایی انجام شود. در مرحله قالب گیری ابتدا باید قالب ضد عفونی شود و سپس بر مواد مخصوص پر شده و بر روی اباتمنت قرار داده شود. معمولا در زمان قالب گیری از چند دندان مجاور نیز قالب گیری میشود تا دندان هم سطح و متناسب با آنها طراحی شود.
اغلب تا زمانی که روکش دائمی آماده شود یک روکش موقت بر روی ایمپلنت قرار داده میشود. مخصوصا اگر ایمپلنت برای دندانهای جلو باشد، روکش موقت بر روی اباتمنت نصب میشود تا ظاهر دندانها حفظ شود.
انواع روکش ایمپلنت
روکش ایمپلنت بر اساس شکل ظاهری ایمپلنت و جنس آن انواع مختلفی دارد و شیوه اتصال آن به ایمپلنت نیز متفاوت است. مواد مورد استفاده در ساخت روکش نیز در هر نوع متفاوت است. به طور کلی روکش ایمپلنت دو نوع دارد که عبارتند از:
روکش ایمپلنت PFM:
این نوع روکش با استفاده از سرامیک ساخته میشود و پایه آن معمولا از آلیاژهایی است که حساسیتی برای بدن ایجاد نمیکنند. ا این نوع روکش بیشتر برای ایمپلنتهایی ب پایه تیتانیوم استفاده میشود.
- روکش ایمپلنت زیرکونیوم:
در ایمپلنتهایی که از جنس زیرکونیوم هستند روکش و پایه ایمپلنت به یکدیگر متصل هستند و زیرکونیوم به عنوان جایگزینی برای تیتانیوم استفاده میشود و از نظر مقاومت و استحکام از تیتانیوم قویتر است. ظاهر روکش زیرکونیوم بسیار شبیه به دندان طبیعی است و از نظر درخشندگی و انعکاس نور با دندان طبیعی برابری میکند.
روش اتصال روکش به ایمپلنت
در دندانپزشکی آرامش روکش دندان به دو صورت بر روی ایمپلنت نصب میشود. اتصال روکش ممکن است با استفاده از چسب انجام شود و یا در برخی از مدلها با استفاده از پیچ انجام میشود. روش اتصال روکش ایمپلنت لا توجه به ایمپلنت مورد استفاده در کاشت دندان متفاوت خواهد بود.
روکش ایمپلنت نوع Cemented:
در این نوع روکش ایمپلنت با استفاده از چسب مخصوص (سمان) به پایه ایمپلنت متصل میشود. این نوع روکش شبیه به دندان طبیعی ساخته میشود و هیچ حفره یا ضایعهای بر روی آن وجود ندارد و بر روی اباتمنت چسبانده میشود. در صورتی که روکش شل شود میتوان با استفاده از چسب دوباره ان را در جای خود محکم کرد.
روکش ایمپلنت نوع Screw retained:
در این نوع از روکش ایمپلنت، روکش با استفاده از پیچ به پایه ایمپلنت وصل میشود. در قسمت میانی روکش محلی وجود دارد که پیچ از آن عبور میکند و با پایه ایمپلنت متصل میشود. در صورتی که برای روکش مشکلی پیش بیاید به راحتی میتوان روکش را جدا کرد و روکش جدید را جایگزین آن نمود.
مهمترین مزیت روکشهای پیچی در این است که میتوان آن را از پایه ایمپلنت جدا کرد و در این روش احتمال تجمع باکتری و ایجاد عفونت کمتر میباشد. اما روکشهایی که با استفاده از چسب به پایه ایمپلنت متصل میشوند به راحتی قابل جداسازی نیستند مگر اینکه شل شوند و بیفتند.
اگر روکش افتاده باشد چکار باید کرد؟
در صورتی که روکش ایمپلنت پس از گذشت مدتی از انجام عمل کاشت دندان شل شود یا بیفتد باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کرد. بهتر است پیش از آنکه به اباتمنت و پایه ایمپلنت آسیبی وارد شود هر چه زودتر به دندانپزشکی مراجعه کنید.
در دندانپزشکی آرامش وضعیت پایه ایمپلنت و اباتمنت بررسی میشود. همچنین اگر روکش سالم باشد و دچار ترک یا شکستگی نشده باشد میتوان ایمپلنت را دوباره ترمیم کرد. اگر روکش پیچی باشد، دوباره با استفاده از پیچ در جای خود محکم میشود و اگر چسبی باشد نیاز است که تمیز شده و مجدد با استفاده از چسب بر روی اباتمنت چسبانده شود. اما اگر آسیبی به اباتمنت یا روکش وارد شده باشد نیاز است که قطعات آسیب دیده تعویض شوند و دوباره قالب گیری انجام شود.
قیمت روکش ایمپلنت به چه عواملی بستگی دارد؟
قیمت روکش دندان بر اساس چند عامل مهم محاسبه میشود. اولین فاکتور موثر در قیمت روکش، برند و نوع ایمپلنت است. اگر ایمپلنت قیمت بالایی داشته باشد، هزینه ساخت روکش نیز بیشتر خواهد بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت کلینیک آرامش مراجعه فرمایید.
عامل دیگر دستمزد متخصص ایمپلنت و هزینه ساخت ایمپلنت است. علاوه بر ان مواد استفاده شده در ساخت روکش و کیفیت آن نیز در قیمت نهایی روکش ایمپلنت موثر هستند. تعداد دندانهایی که نیاز به روکش دارند نیز در قیمت تاثیر دارد. به عنوان مثال اگر دو یا سه دندان بر روی یک ایمپلنت قرار داده شوند هزینه روکش دو یا سه دندان بیشتر از روکش یک دندان خواهد بود.
در زمان انتخاب رنگ روکش ایمپلنت بهتر است رنگی را انتخاب کنید که به رنگ طبیعی دندان نزدیک باشد، اگر رنگی روکش را خیلی روشن و سفید انتخاب کنید مشخص خواهد شد که دندان طبیعی شما نیست و ظاهر آن با سایر دندانهای طبیعتان تفاوت خواهد داشت.