دندانها نقش قابل توجهی در زیبا جلوه نمودن لبخند شما دارند. اگر دوست دارید دندانهای سفید و مرتبی داشته باشید، میتوانید از کامپوزیت دندان استفاده کنید. روشی نوین که به افرادی که دندانهای نامرتبی دارند و یا رنگ دندانهایشان به دلایل مختلفی تغییر کرده است، بتوانند بدون هیچ گونه درد و عوارضی لبخندی زیبا داشته باشند. به علاوه کامپوزیت دندان راه حلی است برای ترمیم ترک و شکستگی دندان، پر کردن فاصله نازیبای بین دندانها و پر کردن دندان ترمیم شده به شکل دندان طبیعی.
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت دندان مادهای شیمیایی است که روزانه در دندانپزشکیها برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار میگیرد. کامپوزیت در اصطلاح به مادهای قوی گفته میشود که از ترکیب حداقل دو ماده ساخته میشود. مواد مورد استفاده خود از قدرت بالایی برای اتصال دو جسم جامد برخوردارند و وقتی دو ماده با این خصوصیات با هم ترکیب شوند، دارای قدرت بیشتری خواهند شد و برای پر کردن فضای خالی و یا اتصال دو جسم جامد مورد استفاده قرار میگیرند.
فهرست مطالب
Toggleدر دندانپزشکی نیز از کامپوزیت برای پر کردن دندان و ترمیم دندان استفاده میشود. کامپوزیت مادهای خمیری و به رنگ دندانهای طبیعی است و در قسمت ترمیم شده دندان یا بر روی دندان قرار داده میشود و توسط دندانپزشک شکل داده میشود. پس از قرار گرفتن مواد بر روی دندان، با استفاده از تابش نور آبی دستگاه لایت کیور، کامپوزیت مانند دندان سفت و محکم میشود.
کامپوزیت دندان بایستی توسط متخصص زیبایی دندانپزشکی آرامش انجام شود. متخصص لایه نازکی از ماده کامپوزیت را روی دندان میگذارد و با استفاده از ابزار مخصوص ماده و با مهارت بالا را به شکل دندان طبیعی در میآورد. به صورتیکه هیچ تفاوتی با دندان طبیعی نداشته باشد. معمولا کامپوزیت برای زیبا سازی دندان انجام میشود و در صورتی که رویه دندانها دچار زردی یا شکستگی شده باشد، با استفاده از کامپوزیت پوشانده میشود. در برخی مواقع از کامپوزیت برای پر کردن فضای خالی بین دندانها استفاده میشود تا ظاهر و ترتیب دندانها زیباتر شود.
کامپوزیت دندانهای جلو
کامپوزیت دندانهای جلو برای افرادی که:
- دندانهای نامرتبی دارند و یا فاصله دندانها زیاد است.
- به دلایل مختلفی رنگ دندانهایشان تغییر کرده و زرد یا سیاه شده است، راه حل مناسبی خواهد بود.
برای انجام کامپوزیت دندانهای جلویی، دندانپزشک اگر نیاز باشد سطح دندان را کمی تراش میدهد و اگر نیازی به تراش دادن نبود، پس از خشک کردن سطح دندان، دندانپزشک سطح دندان را پولیش میکند و جرمها و پلاکهای دندانی را تمیز میکند. هر دندان با توجه به شکل خاصی که دارد نیازمند فرم دهی توسط دندانپزشک خواهد بود.
گاهی نیاز است تا شکل دندان اصلاح شود و گاهی ممکن است دندان پوسیدگی جزئی داشته باشد که بایستی برداشته شود. در اینگونه موارد میزان تراش دندان بیشتر میشود و کار بیشتری روی دندان انجام میشود. در حالت عادی که دندان نیاز به تراش یا ترمیم ندارد، برای انجام کامپوزیت نیازی به بی حس کردن دندان نیست. اما اگر دندان به تراش بیشتری نیاز داشته باشد و لازم باشد تا دندانپزشک قسمت پوسیده دندان را بردارد، بی حس کردن دندان لازم است تا بیمار درد را احساس نکند.
پس از اینکه دندانها تمیز و ترمیم شدند، در اولین مرحله کامپوزیت دندانپزشک مادهای به نام ماده اسیدی دندان روی سطح دندان میزند. این ماده بصورت ژل است و بایستی به مدت 15 ثانیه روی سطح دندان بماند و بعد از روی دندان پاک میشود. حالا دندان برای انجام کامپوزیت آماده است.
سپس دندانپزشک روی سطح دندان سوراخهای ریزی ایجاد میکند که برای فرد هیچ گونه دردی به همراه نخواهد داشت. این کار برای این انجام میشود که کامپوزیت به طور کامل به دندان بچسبد و محکم شود. در این مرحله دهان باید کاملا باز باشد تا بزاق دهان داخل حفرهها را پر نکند.
پس از آماده سازی تمامی دندانها، دندانپزشک ماده کامپوزیت را با استفاده از برس کوچکی روی دندان میگذارد و همانند لاک زدن سطح دندان را با مواد میپوشاند. سپس با استفاده از پرتو نوری آبی رنگ مخصوص که کاتالیزور موجود در ماده کامپوزیت را فعال میکند، آنرا خشک و سفت مینماید. مهارت دندانپزشک در انجام این کار بسیار مهم است تا دندان حالتی طبیعی داشته باشد.
در روشهای نوین، ماده اسیدی و ماده کامپوزیت با هم مخلوط میشوند و دیگر نیازی به شستشوی سطح دندان و ایجاد حفره بر روی دندان نیست. مواد ترکیب شده به صورت مستقیم روی سطح دندان قرار میگیرند و بعد با پرتو آبی سخت میشوند. در این روش نیازی به باز ماندن دهان برای مدتی طولانی وجود نخواهد داشت و مراجعه کننده راحتتر خواهد بود.
بعد از اینکه اولین لایه روی دندان قرار گرفت، با توجه به تشخیص دندانپزشک چندین لایه دیگر روی لایه اول تکرار میشود تا فرم دندان کامل شود. اگر دندانی نیاز به ترمیم داشته باشد، تعداد دفعات افزودن ماده کامپوزیت بیشتر خواهد بود. در هر لایه مواد کامپوزیتی با یکدیگر پیوند شیمیایی برقرار میکنند و بطور کامل به هم میچسبند.
پس از گذاشتن هر لایه دندانپزشک پرتو آبی رنگ را روی دندان به مدت 40 ثانیه یا بیشتر نگه میدارد تا مواد کاملا سفت شود. پرتو دهی بایستی در هر لایه انجام شود زیرا پرتو نمیتواند از ضخامت بیشتر از 2 الی 3 میلی متر عبور کند و مواد سفت نخواهد شد.
پس از اتمام کار اگر دندان حالت طبیعی داشت نیازی به تراش ندارد و در برخی موارد که دندان نیازمند ترمیم بوده، دندانپزشک برای شکل دهی به کامپوزیت، کمی مواد را تراش میدهد تا به شکل دندان طبیعی در بیاید. قرار دادن کامپوزیت به صورت لایه لایه به دندانپزشک کمک میکند تا راحتتر بتواند به مواد شکل بدهد و فرم طبیعی دندان بدست میآید.
کامپوزیت چقدر دوام دارد؟
مدت زمان دوام کامپوزیت به مهارت و تخصص دندانپزشک و مراقبت شخصی بستگی دارد. اگر دندانپزشک در گذاشتن کامپوزیت بر روی دندان و خشک کردن آن دقت لازم داشته باشد کامپوزیت کاملا بر روی دندان میچسبد و شل نخواهد شد. خود شخص نیز بایستی از دندانهای خود مراقبت کند و غذاهای خیلی سفت را گاز نزند.
به طور معمول کامپوزیت دندان ممکن است پس از گذشت 5 الی 10 سال نیاز به ترمیم داشته باشد، یا در صورت صلاح دید دندانپزشک بطور کلی تعویض گردد. ممکن است برخی از دندانها لب پر شده باشند و یا ترکهای کوچکی در سطح کامپوزیت بوجود آمده باشد که بایستی تعویض گردد. در زمان تعویض میتوانید دوباره همان رنگ قبل را انتخاب کنید و یا اگر دوست داشتید میتوانید رنگ دیگری را امتحان کنید.
اگر میخواهید کامپوزیت دندان انجام دهید و دندانهای سفید و طرح لبخندی طبیعی و مرتب داشته باشید با مراجعه به دندانپزشکی آرامش و انجام کامپوزیت دندان توسط دنداپزشکان متخصص و خبره، میتوانید به لبخندی زیبا دست یابید.
پس از انجام کامپوزیت دندان نکات زیر را رعایت کنید:
- حدودا تا 3 ساعت بعد از انجام کامپوزیت از خوردن هرگونه خوراکی و نوشیدنی رنگی اجتناب کنید.
- روزانه و بطور مرتب دندانها را مسواک کنید و از نخ دندان غافل نشوید.
- دندانها را روی یکدیگر فشار ندهید تا دچار شکستگی و سایش نشود.
- از مصرف سیگار و قلیان دوری کنید
- از مواد خوراکی حاوی رنگهای خوراکی و همچنین نوشیدنی هایی مانند قهوه و چای کمتر استفاده کنید.
- خوراکیهای سفت مانند نانهای خیلی برشته یا شکستن تخمه و امثال این خوراکیها عمر کامپوزیت را کاهش خواهد داد.
کامپوزیت دندانهای نامرتب و جلو آمده
در کامپوزیت دندانهایی که کج هستند یا مایل به سمت جلو میباشند، ابتدا شاید لازم باشد تا دندانها را مختصری تراش داد تا به حالت مطلوب برسند. اما در صورتیکه این کجی یا جلو زدگی خیلی زیاد باشد، درمانهای دیگری مانند ارتودنسی نیاز است تا دندانها در یک ردیف مرتب قرار گیرند. سپس میتوان برای انجام کامپوزیت دندان اقدام نمود.
عوارض شایع پس از انجام کامپوزیت دندان
- ممکن است دندانهایتان پس از انجام کامپوزیت کمی حساس شوند.
- تا چندین روز بعد از کامپوزیت دندان احتمال دارد دندان نسبت به خوراکیها و نوشیدنیهای گرم و سرد حساس شود.
- این امکان وجود دارد که هنگام تراشیدن سطح دندان یا دیگر عوامل، قسمتی از لثهها خراشیده شوند و چند روز پس از انجام کامپوزیت در قسمت لثه احساس سوزش داشته باشید.
- اگر دندانها تراش خورده باشند ممکن است تا چند روز هنگام غذا خوردن در دندان احساس درد داشته باشید.
تمامی موارد ذکر شده موقتی هستند و با گذشت چند روز کاملا بهبود مییابند. بهتر است در روزهای اول دندانها را تحریک نکنید و از خوراکی های نرم و با دمای نرمال استفاده نمائید.
قیمت کامپوزیت دندان
با توجه به مهارت دندانپزشک و کاری که روی دندان شما انجام میشود و کیفیت موادی که برای کامپوزیت دندان استفاده میشود، قیمتها متفاوت خواهند بود. با مراجعه به وب سایت دندانپزشکی آرامش http://arameshdental.com/ میتوانید درباره قیمت کامپوزیت دندان و نحوه انجام اطلاعات لازم را کسب نمائید.
رنگ کامپوزیت
کامپوزیت در رنگهای متنوعی موجود است و برای هر شخص متفاوت خواهد بود. دندانپزشک نمونه رنگها را به مراجعه کننده نشان میدهد و رنگ مناسب وی با توجه به رنگ دیگر دندانها و یا سلیقه خود شخص انتخاب میشود. اگر یک یا چند دندان به کامپوزیت نیاز داشت، دندانپزشک نمونه رنگها را در کنار دندان طبیعی قرار میدهد و نزدیکترین رنگ را انتخاب مینماید.
در هنگام انتخاب رنگ دندانپزشک بایستی به نور محیط توجه داشته باشد. در نورهای مختلف رنگ دندان طبیعی متفاوت خواهد بود. پس تطبیق رنگ بایستی زیر یک نور ثابت انجام شود. همچنین دندانهای طبیعی هنگامی که مراجعه کننده مدتی است که دهانش را باز نگه داشته، خشک میشوند و این باعث میشود تا سطح دندان روشنتر به نظر بیاید. در اینگونه موارد دندانپزشک در مراحل اولیه رنگ دندان را با دندان طبیعی تطبیق میدهد و یا در هنگام انتخاب رنگ از دستیار خود و گاهی از خود مراجعه کننده میخواهد که درباره انتخاب رنگ نظر بدهند.
مزایای کامپوزیت دندان
- کامپوزیت دندان یک روش مناسب از جنبه اقتصادی میباشد. کار کامپوزیت دندان در تعداد جلسات کمتری انجام میشود و قیمت کامپوزیت دندان نسبت به قیمت سایر روشهای روکش دندانی مناسبتر است. اگرچه عمر کامپوزیت ممکن است از روکشهای دیگر کمتر باشد، ولی برای افرادی که بودجه محدودی برای این کار در نظر گرفتهاند بهترین انتخاب میباشد.
- برای انجام کامپوزیت بر روی دندان، شکل اصلی دندان و ساختار آن تغییری نخواهد کرد، و هر گاه نظرتان عوض شد، با مراجعه به دندانپزشکی میتوانید اگر خواستید کامپوزیت را عوض کنید یا بطور کلی آن را بردارید.
- مراقبت کردن از کامپوزیت کاری بسیار ساده است. تنها لازم است مانند دندانهای معمولی روزانه مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و از خوردن غذاهای سفت اجتناب کنید.
- قرار دادن کامپوزیت بر روی دندان کاری بدون درد و ناراحتی است و هیچ گونه داروی بی حسی در حین انجام کار لازم نیست.
استفاده از کامپوزیت برای پر کردن دندان
ممکن است دندانپزشک پس از ترمیم دندان آسیب دیده و پوسیده، برای پر کردن فضای خالی دندان از کامپوزیت استفاده کند. کامپوزیت مورد استفاده برای پر کردن دندان قابلیت ایجاد کردن لایهای ضخیمتر حدود 4 الی 5 میلی متر را دارد و طی 10 الی 20 ثانیه قرار گرفتن در معرض پرتو آبی رنگ سفت میشوند. مزیت استفاده از کامپوزیت برای پر کردن دندان، همرنگ بودن ماده با دندان میباشد و دندان به شکل طبیعی در میآید.
اگر حفره ایجاد شده در دندان عمیق باشد از چند لایه کامپوزیت استفاده میشود. در طول درمان دندان در حال ترمیم بایستی کاملا خشک باشد و بیمار باید دهان خود را بطور کامل باز نگه دارد تا بزاق دهان دندان و کامپوزیت را خیس نکند.
دندانپزشک برای پر کردن دندان از مقدار کامپوزیت بیشتری استفاده میکند و پس از اتمام کار و سفت شدن ماده کامپوزیت با استفاده از مته دندان را به شکل طبیعی فرم میدهد. در این مرحله دندانپزشک از انواع مته استفاده میکند تا بتواند دندان را بخوبی حالت دهد.
پس از فرم دهی به دندان، دندانپزشک نحوه قرار گیری دندانها بر روی هم را بررسی میکند. از بیمار میخواهد تا دندانها را روی هم قرار دهد و یا از یک نوار کاغذ کربن استفاده میکند تا بیمار آن را به آرامی گاز بگیرد. سپس ردی که از دندان بر روی کاغذ کربنی مانده را بررسی میکند و اگر دندان نیاز به ترمیم بیشتر داشت با مته آن را درست میکند.
پس از اتمام مراحل تنظیم و تست دندان، دندانپزشک کامپوزیت را پولیش میکند و آن را به اندازه دندانهای طبیعی بیمار براق میکند.
برای آشنایی بیشتر با لمینت دندان لطفا اینجـــــا کلیک کنید